Växla valuta - En hel del rörande att växla valuta
Växla i en utländsk uttagsautomat, ATM

Växel i en utländsk uttagsautomat, ATM

Ett av de billigaste sätten att få tag i utländsk valuta är att ta ut pengarna i en uttagsautomat i det landet där valutan används. För detta brukar kostnaden vara 1-2% samt en växlingsavgift på max 40 kronor. Detta sätt att växla till sig utländsk valuta brukar alltid vara det billigaste.

Om du ska ta ut mycket pengar utomlands eller ofta reser kan det vara bra att undersöka vilka betalkort, bankkort eller kreditkort som är de mest förmånliga. En jämförelse på de olika betalkortens uttagsavgifter utomlands finns här.Begränsningar att ta ut pengar utomlands

Begränsningar att ta ut pengar utomlands

Ofta finns det olika former av begränsningar hur mycket pengar man kan ta ut i utländsk valuta vid ett och samma tillfälle utomlands ur en ATM. Detta belopp kan varier mellan olika ATM:er samt att en ATM kan lägga på en extra avgift på omkring en USD.

Dessutom finns det ett maximalt belopp som du kan ta ut i utländsk valuta varje dag samt varje vecka. Innan du reser iväg bör du undersöka detta med kortföretaget som att du inte blir överraskad och inte kan betala det du har tänkt dig.

De flesta korten har också en inbyggd spärr som förhindrar köp utomlands. Därför är det viktigt att du kontaktar kortföretaget innan avresa så att du kan låsa upp denna spärr för annars kan du bli sittande utan att dit kort fungerar alls i landet.

Förlust av betalkortet

Om du skulle ha oturen att få dit betalkort eller bankkort stulet under en utlandsvistels är det viktigt att du spärrar korten omgående. Detta för att annars kan du bli betalningsansvarig för kortet. Vissa företag har också möjlighet att utfärda ett nytt betalkort under tiden du är utomlands som du kan hämta på någon av deras kontor.